Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 16:08

Служба у справах дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2014 » Січень » 11 » Звіт про діяльність служби у справах дітей райдержадміністрації у 2013 році
17:11
Звіт про діяльність служби у справах дітей райдержадміністрації у 2013 році
Станом на 31.12.2013 всього на обліку служби у справах дітей перебуває 93 дітей, з них:
78 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (21 – дитина-сирота, 57, дітей, позбавлених батьківського піклування) – на початок року (на початок року – 90 дітей, що мають статус);
25 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах (з 15 сімей).
На місцевому обліку дітей, які можуть бути усиновленими перебуває 27 дітей, з них 10 влаштовані на виховання та спільне проживання у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу (на початок року – 29 дітей).
У 2013 році на первинний облік служби у справах дітей Хорольської райдержадміністрації було взято 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: влаштовані під опіку/піклування – 5, усиновлена 1 дитина. Всього випадків встановлення опіки у 2013 році 8, влаштування в прийомну сім’ю – 1. Ці цифри говорять про те, що робота з пошуку потенційних опікунів/піклувальників, прийомних батьків, батьків –вихователів у Хорольському районі не припиняється після влаштування дітей на повне державне утримання в інтернатні заклади, вона ведеться та дає позитивні результати. Фактів припинення опіки/піклування у 2013 році 13: 10 – у зв’язку із повноліттям, 3 – у зв’язку із наданням повної цивільної дієздатності).
Із 78 дітей, які перебувають на первинному обліку:
48 виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників.
5 – у прийомних сім’ях;
6 – у дитячих будинках сімейного типу;
19 – на повному державному утриманні, а саме: 4 – у дитячому будинку, 12 – у школах-інтернатах системи МОН, 1 – у будинку-інтернаті системи Мінпраці, 2 – у професійно-технічних навчальних закладах.
З метою популяризації та впровадження альтернативних форм влаштування дітей у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, протягом 2013 року служба у справах дітей тісно співпрацює із районною газетою ,,Вісті Хорольщини". На офіційному сайті Хорольської райдержадміністрації створена web-сторінка служби у справах дітей за адресою http://ssd.ucoz.net/ на якій розміщені інформаційні статті щодо форм влаштування дітей та детально роз’яснено процедури усиновлення, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під опіку/піклування, до дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та оформлення відповідних документів.
На території Хорольського району у селі Вишняки створений дитячий будинок сімейного типу на базі родини Бращенко, до якого влаштовано на виховання та спільне проживання 4 прийомних дітей і 2 особи з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. В районі функціонує 7 прийомних сімей, у яких виховується 12 дітей і 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.
У 2013 році 15 квітня було створено сьому прийомну сім’ю Лисенко Олени Миколаївни та Олександра Володимировича з міста Хорол, які взяли на виховання 1 дитину, позбавлену батьківського піклування.
Відсоток охоплення дітей сімейними формами виховання становить 76% (середньообласний показник – 82%). Головне завдання у 2014 році – не допустити влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на повне державне утримання. Прогнозований показник влаштування дітей на кінець 2014 року близько 79.1 %.
Станом на 31.12.2013 року на обліку кандидатів в усиновлювачі служби у справах дітей перебуває 1 подружня пара, та 1 пара потенційних кандидатів у прийомні батьки, які пройшли курс підготовки кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі в Полтавському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Службою у справах дітей щоквартально оновлюється електронний облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усього на обліку служби у справах дітей станом на 31.12.2013 року із 78 дітей: 53 – мають житло (2 – на праві власності, 51 – на праві користування); 33 – потребують житла (25 – не мають житла, 8 – мають житло у непридатному для проживання стані) 9 дітей, які досягли 16-річного віку, за клопотанням служби у справах дітей взяті на квартирний облік. Лише Хорольською міською радою у кінці 2013 році придбано одну житлову квартиру у м. Хорол загальною площею 34,7 кв.м. для особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (ордер на отримання житлової площі від 28.10.2013 №1). Хоча фактично потребували житла 2 особи. Проблемною є та обставина, що потреба у забезпеченні житлом є значно більшою, але придбавати житло для осіб, що перебувають на квартирному обліку виконавчі комітети можуть лише в порядку черги. Особа, якій Хорольською міською радою придбано житло, перебувала на квартирному обліку з березня 2006 року, а станом на 31.12.2013 року на квартобліку міської ради перебуває 10 таких осіб.
Службою у справах дітей райдержадміністрації у 2013 році було взято 14 дітей на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. З метою захисту їх прав та інтересів службою у справах дітей порушено 5 клопотань про позбавлення батьківських прав 6 батьків по відношенню до 9 дітей. Хорольським районним та Лубенським міськрайонним судом було прийнято 3 рішення про позбавлення батьківських прав 3 батьків по відношенню до 3 дітей. Станом на 31.12.2013 року на обліку дітей, які опинились в складних життєвих обставинах перебуває 25 дітей з 15 сімей (причина взяття дітей на облік – ухиляння їх батьків від виконання батьківських обов’язків), по кожній дитині затверджений індивідуальний план роботи.
З метою профілактики соціального сирітства, подолання дитячої бездоглядності, безпритульності, виявлення дітей, які жебракують, бродяжать, не відвідують навчальні заклади, службою у справах дітей із залученням кримінальної міліції у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, медичних працівників протягом 2013 року здійснено 83 перевірки умов проживання дітей з сімей, які опинися в складних життєвих обставинах. У ході перевірок було здійснено обстеження умов проживання 168 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.
Службою було направлено 24 клопотання до РВ УМВС України в Полтавській області у зв’язку з виявленими порушенням прав дітей та необхідністю їх соціально-правового захисту. За участю працівників групи кримінальної міліції у справах дітей, служби дільничних інспекторів міліції Хорольського РВ УМВС України в Полтавській області, відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації та громадських організацій на території Хорольського району проведено 27 цільових рейдів у вечірній час. Рейди проведено на території міста Хорол та Хильківської, Мусіївської, Березняківської, Тарасівської, Шишацької, Покровськобагачанської, Штомпелівської сільських рад. Відвідано місця масового відпочинку дітей та молоді, а саме: кафе-бари ,,Піраміда", ,,Мікшер", ,,Венеція", ,,Хорол-1", ,,Смак", ,,Медуза", а також магазини, що реалізують алкогольні та тютюнові вироби, міський парк, території стадіонів. Під час проведення профілактичних заходів складено 89 адміністративних протоколів.
Протягом 2013 року службою у справах дітей райдержадміністрації здійснено 5 перевірок здійснення виконавчими комітетами Новоаврамівської, Новачиської, Грушинської, Мусіївської, Староаврамівської сільських рад делегованих повноважень органів виконавчої влади з питань організації роботи щодо запобігання бездоглядності неповнолітніх, вирішення відповідно до законодавства питань про повне державне утримання дітей – сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування, вирішення у встановленому законодавством порядку питань опіки і піклування (довідки від 23.05.2013, 25.09.2013, 25.11.2013, 26.11.2013, 25.12.2013) та внесені пропозиції щодо усунення недоліків у роботі.
У 2013 році службою у справах дітей організовано проведення 15 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 40 питань соціально-правового захисту дітей:
- 2 про надання дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дітей;
- 5 про стан виконання батьківських обов’язків;
- 6 про затвердження висновків про доцільність позбавлення батьківських прав;
- 3 про доцільність повернення дітей в сім’ю;
- 1 про залучення дітей на навчання;
- 8 про призначення опіки/піклування над дітьми;
- 3 про надання повної цивільної дієздатності;
- 7 про затвердження індивідуальних планів дітей, які перебувають на обліку служби у справах дітей;
- 1 про реєстрацію народження дітей, батьки яких невідомі;
- 2 про тимчасове влаштування до обласного центру матері і дитини;
- 2 про тимчасове влаштування дітей до обласного спеціалізованого будинку дитини.
Враховуючи рішення комісії, службою у справах дітей підготовлено 17 проектів розпоряджень голови районної державної адміністрації та 7 висновків органу опіки та піклування щодо позбавлення батьківських прав та щодо повернення дітей в сім’ю.
У 2013 році службою у справах дітей забезпечено проведення 4 засідань Координаційної ради у справах дітей при райдержадміністрації, на яких розглянуто 11 питань соціально-правового захисту дітей, прийнято відповідні рішення.
20.11.2013 року службою у справах дітей райдержадміністрації проведено засідання ,,круглого столу", присвяченого Дню прийняття Конвенції ООН про права дитини та Дню спільних дій в інтересах дітей, на якому розглянуто 9 питань соціально-правового захисту дітей. У результаті проведення ,,круглого столу" службою у справах дітей видано та розповсюджено у загальноосвітніх навчальних закладах району, міській, сільських радах методичний посібник „Захист прав дітей в районі" та буклети правозахисної тематики „Ми на захисті прав кожної дитини".
 
Начальник служби у справах дітей                                                                            Я.О. Лучинська
Переглядів: 1302 | Додав: Яна | Рейтинг: 2.3/13
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz