Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 04.05.2024, 10:55

Служба у справах дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2011 » Квітень » 27 » Зупинити ріст злочинності серед неповнолітніх!
14:45
Зупинити ріст злочинності серед неповнолітніх!

     В наш час надзвичайно гострою є проблема зростання правопорушень серед молоді. Безперечно, правопорушення тісно пов’язані з процесами деморалізації суспільства, бездомності, безробіття, зі стрімким розвитком наркоманії, токсикоманії, з розпадом сім’ї, з розповсюдженням інших соціально негативних явищ. Загальновідомо, що головним напрямом діяльності у боротьбі з правопорушеннями є їх попередження, відповідним чином організована профілактична робота.

     Саме питанню запобігання правопорушенням і скоєнню злочинів в молодіжному середовищі, встановленню причин і наслідків цих негативних явищ та знаходженню шляхів їх подолання, ролі органів виконавчої влади , місцевого самоврядування та правоохоронних органів у цьому процесі і була присвячена розширена  координаційної ради у справах дітей при райдержадміністрації, у якій взяли участь члени координаційної ради, працівники правоохоронних органів, прокуратури, заступники з виховної роботи Хорольської гімназії, Хорольського агропромколеджу та Хорольського міжрегіонального центру перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців, яка відбулася 21 квітня ц.р. в приміщенні районної державної адміністрації.

     Зібрання відкрила  голова координаційної ради Галина Козлова, яка ознайомила з порядком денним та була надзвичайно схвильована тим, що Хорольський район «лідирує» по кількості злочинів, скоєних дітьми, і запросила до слова оперуповноваженого групи кримінальної міліції у справах дітей (ГКМСД) Хорольського РВ УМВС України в  Полтавській області  Дмитра Могилу. З інформації "Про стан криміногенної ситуації в районі та роботу щодо запобігання реалізації неповнолітнім тютюнових товарів, алкогольних напоїв, втягнення їх у пияцтво” відомо, що на даний час на обліку ГКМСД перебуває тільки 8 неповнолітніх, які вчинили злочини,  а профілактичного обліку як такого взагалі не існує. Схвильованість викликає той факт, що в середовищі неповнолітніх у 2010 році скоєно 23 злочини (з яких 5 скоєно в групі, в тому числі 1 в групі з дорослими), що на 13 злочинів більше в порівнянні з 2009 роком.  Протягом І кварталу 2011 року скоєно 7 злочинів неповнолітніми, а за квітень місяць 5 злочинів. Такий ріст злочинності  Дмитро Васильович визнав у першу чергу за наявності безконтрольності та безвідповідальності з боку батьків по відношенню до своїх чад, які часто за таких обставин у вечірні години потрапляють під вплив дорослих, котрі втягують їх у злочинну діяльність.

        Прокурор Хорольського району Олександр Горобець висловив свою занепокоєність тим, що робота правоохоронних органів спрямована тільки на розкриття злочинів, а не на їх попередження. Наголосив на тому, що саме в Хорольському районі за 2010 рік неповнолітніми  було скоєно 2 особливо тяжких злочини – навмисних вбивства, що свідчить про недостатню роботу  органів внутрішніх справ, виконавчої влади, місцевого самоврядування та батьків у вихованні підростаючого покоління. Адже під профілактикою правопорушень серед дітей слід розуміти діяльність органів і служб у справах дітей, спеціальних установ для дітей, спрямовану на виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми правопорушень, а також позитивний вплив на поведінку окремих дітей  в сім'ї,  в школі, за місцем проживання.

        Координує роботу з питань соціального захисту, профілактики злочинності та правопорушень служба у справах дітей районної державної адміністрації. Про заходи, спрямовані на попередження негативних явищ серед неповнолітніх, їх соціальний та правовий захист у 2011 році доповіла начальник служби у справах дітей РДА Ірина Труніліна. Прийнято розпорядження голови районної державної адміністрації від 29.03.2011 №75 ,,Про заходи щодо забезпечення контролю за дотриманням правил торгівлі, правопорядку та етичних норм стосовно дітей та дорослих в торгових закладах, комп’ютерних клубах, дискотеках, інших розважальних закладах та громадських місцях в  Хорольському районі у 2011 році", яким затверджено районний план заходів  та посадовий склад робочої групи.  

     Службою у справах дітей райдержадміністрації організаційно забезпечено проведення щомісячних  профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток». В цьому році проведено 5 таких рейдів у вечірній час.  Перевірено місця відпочинку молоді, кафе, бари, дискотеки на території м. Хорол. Кримінальною міліцією у справах дітей Хорольського РВ УМВС України в Полтавській області складено 1 адмінпротокол за продаж алкогольних виробів неповнолітнім та 1 адмінпротокол за  розпиття неповнолітнім спиртного та появу в нетверезому стані в громадських місцях.

        Систематично поновлюється інформація про дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. За звітний період на облік служби у справах дітей поставлено 2 сім’ї, в яких виховується 3 дітей.  Спеціалістами служби у справах дітей проведено 27 перевірок умов проживання та виховання дітей, профілактичні, попереджувальні бесіди з батьками про добросовісне виконання ними батьківських обов’язків.  В результаті вжитих заходів, службою у справах дітей 2 малолітніх дітей з 1 сім’ї було тимчасово влаштовано до обласного притулку для дітей. Готуються матеріали на відібрання без позбавлення батьківських прав 3 батьків по відношенню до 6 дітей по Штомпелівській сільській раді, позбавлення батьківських прав матері у Клепачівській сільській раді та порушено клопотання про позбавлення батьківських прав матері за місцем її проживання смт. Компаніївка Кіровоградської обл. (дитина залишилася без піклування батьків в с. Хильківка). 2 батьків за невиконання батьківських обов’язків Хорольським районним судом позбавлено батьківських прав. Діти влаштовані: 1- під опіку в Мусіївську сільську раду, 1 – тимчасово перебуває в Кременчуцькому обласному будинку дитини.

      Заступник начальника відділу освіти РДА Ірина Штейнберг доповіла про роботу внутрішкільних рад та профілактицу правопорушень і злочинності в навчальних закладах району. За її словами, у всіх навчальних закладах району створені банки даних дітей, схильних до правопорушень. Ці неповнолітні потребують особливої педагогічної уваги. В кожному навчальному закладі працює внутрішкільна рада з профілактики правопорушень, затверджено плани роботи. На її засіданнях розглядаються питання роботи з учнями, схильними до правопорушень, розроблено заходи щодо виконання профілактичних програм. Наголосила на тому, що необхідно посилити контроль за діяльністю осіб, які втягують дітей у злочинну діяльність та перевірити роботу власників пунктів прийому металобрухту.   Як показує аналіз, в основному причини девіантної поведінки дітей зумовлені незадовільним сімейним вихованням; майже всі зареєстровані крадіжки скоєні в нічний час. Адміністрації шкіл, класні керівники, діти яких причетні до злочинів, звертаються до батьків з приводу виховання їхніх нащадків, розглядають їх на засіданнях внутрішкільної ради. Та, на жаль, не завжди результати позитивні.

       Галина Козлова звернулася до правоохоронців з проханням вчасно інформувати відділ освіти та службу у справах дітей  РДА про правопорушення, скоєні учнями, а також через публікації в газеті "Вісті Хорольщини” проводити попереджувальну та роз’яснювальну роботу з учнями та їх батьками щодо відповідальності згідно з чинним законодавством за можливі протиправні дії. Галина Михайлівна наголосила на тому, що рахувати дитячу злочинність у процентному відношенні, порівнюючи її з попередніми роками, не правильно. Треба шукати інший підхід, знайти причину поганої поведінки підлітка, пізнати середовище, в якому він живе.

      Занепокоєння у заступника викликало і вживання підлітками алкоголю, тютюну, наркотичних речовин. Галина Михайлівна звернулася до всіх служб, причетних до виховання учнівської молоді, освітян, правоохоронців скоординувати свої дії, спільно вести боротьбу з негативними явищами, що породжують серед неповнолітніх пияцтво та наркоманію, встановити контроль за продажем їм спиртних та тютюнових виробів.  

      Продовжуючи тему алкоголізму серед дітей, заступник директора з виховної роботи Хорольського міжрегіонального центру перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців Демиденко С.В. сказав, що яких би зусиль не докладала міліція для профілактики алкоголізму серед неповнолітніх, без зацікавленості у цьому батьків важко досягти відчутних результатів. А підстави для тривоги більш, ніж вагомі.

        Своє бачення причин проблеми, що розглядалася на нараді, конкретні пропозиції щодо її подолання висловили також  начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Ірина Потерайло,  заступник міського голови Микола Чишко та заступник директора з виховної роботи Хорольської гімназії Людмила Гудзь.

      На завершення наради заступник голови райдержадміністрації, голова координаційної ради у справах дітей Галина Козлова резюмувала, що вирішення проблеми правопорушень та злочинності серед неповнолітніх можливе лише завдяки комплексному підходу до організації дієвої профілактичної роботи у молодіжному середовищі, забезпеченню координації та контролю за діяльністю усіх причетних до цього питання органів та відомств.

      На основі висловлених на нараді пропозицій прийняті протокольні  рішення, виконання яких буде розглянуто на наступному такому зібрані у  липні цього року.

Переглядів: 2198 | Додав: Яна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz