Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 04.05.2024, 14:59

Служба у справах дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Червень » 27 » Виступ начальника служби у справах дітей районної державної адміністрації на засіданні кллегії районної державної адміністрації
17:46
Виступ начальника служби у справах дітей районної державної адміністрації на засіданні кллегії районної державної адміністрації

,,Про стан виконання в районі  Національної стратегії  профілактики соціального сирітства на період до 2020 року" 

З метою  забезпечення реалізації кожною дитиною права на виховання в сім’ї, зростання в безпечному сімейному оточенні, підвищення ефективності роботи державних органів та органів місцевого самоврядування із запобігання соціальному сирітству, вдосконалення системи надання соціальних послуг дітям і сімям з дітьми Указом Президента України від 22.10.2012 року № 609 затверджено Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року.

Для організації результативної роботи з профілактики соціального сирітства, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, удосконалення системи соціальної роботи з сім'ями, що мають дітей і перебувають у складних життєвих обставинах,  службою у справах дітей районної державної адміністрації спільно з іншими управліннями та відділами районної державної адміністрації забезпечується  комплексний підхід до вирішення цих питань.

У Хорольському районі під опікою,піклуванням, у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу станом на 1 червня цього року виховується 64 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування із 84 дітей загальної кількості. Протягом цього року на первинний облік служби взято двох дітей, які влаштовані в сім’ї опікунів/піклувальників.

Найбільш соціально вразливими в районі є сім’ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, насамперед сім’ї, де батьки з певних причин (через тривалу хворобу, інвалідність, малозабезпеченість, безробіття тощо) не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною; сім’ї з дітьми, де члени сім’ї є особами з особливими потребами, де батьки є трудовими мігрантами, ухиляються від виконання батьківських обов’язків; сім’ї, в яких діти відібрані за рішенням суду від батьків без позбавлення їх батьківських прав тощо. До групи ризику також можуть потрапити сім’ї опікунів чи піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї, в які тимчасово влаштовані діти, які залишилися без піклування батьків або осіб, що їх замінюють. Відсутність належної превентивної роботи з дітьми в таких сім’ях призводить до втрати виховного потенціалу сім’ї, позбавляє дитину можливості виховуватися в родині.

Станом на 1 червня 2013 року на обліку в службі у справах дітей перебуває 26 дітей, з  16 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Підстава взяття дітей на облік – ухиляння їх батьків від виконання батьківських обов’язків. Позитивним є те, що дітей, які займаються бродяжництвом та над яким вчинене насильство на обліку служби немає. Під соціальним супроводом районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у І півріччі 2013 року перебувала 141 сім’я (280 дітей), за 6 місяців 2013 року районним центром взято на облік 45 сімей та 101 дитину, під соціальний супровід  взято 43 сімей та 96 дітей. Фахівцями із соціальної роботи здійснено 581 інспектування, проінспектовано 65 багатодітних сімей, 42 сім’ї одиноких матерів, 78 сімей, які виховують дитину-інваліда. Протягом 2013 року під час здійснення соціального супроводу було надано 2570 послуг, переважна більшість яких становлять соціально-педагогічні, соціально-економічні, соціально-медичні, соціально-юридичні.

Наявність дітей, які проживають у малозабезпечених сім’ях, створює ризик їх влаштування до інтернатних закладів за заявою батьків у зв’язку з неспроможністю задовольнити потреби дітей через безробіття і алкоголізм батьків. Нажаль перебування дітей у спеціалізованих закладах розглядається як єдина можливість для дитини отримати належну медичну допомогу та освіту. У спеціальних та спеціалізованих інтернатних закладах області навчається 13 дітей з Хорольського району за заявою батьків, 8 дітей-інвалідів перебувають не на повному державному утриманні у будинках-інтернатах та 3 дітей віком до 5 років перебувають за заявою батьків у Кременчуцькому обласному спеціалізованому будинку дитини. Слід відмітити, що вже протягом 5 років у Хорольському районі не було відмов матерів від новонароджених дітей.

Станом на 01.06.2013 р. на території району функціонує 7 прийомних сімей, у яких виховується 12 прийомних дітей та 1 особа з їх числа і 1 дитячий будинок сімейного типу, у якому проживає 5 вихованців і 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечується розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вжито відповідні заходи щодо забезпечення спільного проживання і виховання братів і сестер при їх влаштуванні в сім”ї громадян – у 5 сім’ях опікунів/піклувальників виховується 10 братів та сестер і в 3 прийомних сім’ях і 1 дитячому будинку сімейного типу проживає 7  дітей, які є родичами.

З метою профілактики соціального сирітства, подолання дитячої бездоглядності, безпритульності, виявлення дітей, які жебракують, бродяжать, не відвідують навчальні заклади, службою у справах дітей із залученням кримінальної міліції у справах дітей, центру соціальних служб  для сім’ї, дітей та молоді, медичних працівників протягом 2013 року здійснено 31  перевірку умов проживання дітей з сімей, які опинися в складних життєвих обставинах, відвідано  24 сім’ї, обстежено житлово-побутові умови дітей, із батьками проведено профілактичні бесіди.  Працівниками міліції притягнуто до адміністративної відповідальності 23 батьків по відношенню до 32 дітей за неналежне виконання батьківських обов’язків та 6 осіб притягнуто до адмінівідповідальності за доведення неповнолітніх до стану сп’яніння.

З метою недопущення порушення прав дітей під час розгляду судових справ та винесення судами рішень та вироків стосовно дітей, службою у справах дітей райдержадміністрації взято участь у 2 цивільних та  5 кримінальних справах. 

Службою у справах дітей райдержадміністрації підготовлено та організаційно забезпечено проведення 6  засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких було розглянуто 19 питань, з них:

2 про надання дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дітей;

-  4 про стан виконання батьківських обов’язків;

-  1 про доцільність позбавлення  батьківських прав;

-  2 про доцільність повернення дітей в сім’ю;

- 1 про залучення дітей  на навчання;

- 2 про призначення піклування над дітьми;

- 3 про надання повної цивільної дієздатності;

-  4 про затвердження індивідуальних планів дітей, які перебувають на обліку служби у справах дітей;

Враховуючи рішення комісії, службою у справах дітей підготовлено 8 проектів розпоряджень голови районної державної адміністрації та 2 висновки органу опіки та піклування щодо позбавлення батьківських прав та щодо повернення дітей в сім’ю.

Службою у справах дітей забезпечено широкий інформаційний супровід заходів, спрямованих на захист прав та законних інтересів дітей в районі, службою ведеться веб-сторінка за адресою http://ssd.ucoz.net та надаються матеріали до районної газети ,,Вісті Хорольщини".

Разом з тим, в районі викликає тривогу частка дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що перевищує допустимий 1% від усього дитячого населення району, оскільки цей показник становить  1,5 %.  У першу чергу основними чинниками такої проблеми є ,,неблагополучні" сім’ї, тому своєчасне виявлення і облік неблагополучних сімей, а також подальша ефективна робота з ними, спільна стратегія діяльності окремих структурних підрозділів райдержадміністрації та виконавчих комітетів сільських та міської рад дасть можливість знизити відсоток соціального посиротіння дітей.

Національна стратегія ставить завдання надавати сім’ї не тільки матеріальну допомогу, як це було завжди, а надавати також психологічну, педагогічну, юридичну, та інші можливі види допомог нематеріального характеру для підтримки сім’ї, для підтримки виховного потенціалу сім’ї, для збереження і раннього виявлення можливої кризи.

Відповідно Закону України ,,Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей до повноважень служб у справах дітей є координація місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у вирішенні питань соціального захисту дітей та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності. Хотілося б відмітити, що останнім часом значно активізували роботу опікунських рад органи опіки та піклування Хорольської міської, Андріївської, Березняківської, Новоаврамівської, Покровськобагачанської, Мусіївської, Ялосовецької, Трубайцівської, Новачиської Хильківської сільських рад. Питання бездоглядності дітей у 2013 році були ними розглянуті, секретарям виконавчих комітетів та головам опікунських рад спеціалістами служби у справах дітей було надано методичну допомогу. За 2013 рік спеціалістами служби взято участь у 6 засіданнях виконавчих комітетів, де розглядалися питання профілактики правопорушень та бездоглядності серед дітей.

Необхідно звернути увагу міського та сільських голів на той факт, що в результаті проведеної інвентаризації житлових приміщень, які належать на праві власності чи праві користування дітям-сирота та дітям, позбавленим батьківського піклування, з’ясовано, що із 41 приміщення, яке належить дітям-сиротам  та дітям, позбавленим батьківського піклування, 8 не придатних для проживання (житло знаходиться на території Шишаківської, Ялосовецької, Клепачівської сільських рад). Згідно статистичних даних служби у справах дітей, 28 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування житла не мають взагалі. У минулому році Петрівською сільською радою проведено роботу стосовно придбання житлового приміщення соціального призначення для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  Рішенням сесії Хорольської міської ради від 07.06.2013 року №204 внесено зміни до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Хорол на 2011- 2014 роки, пунктом 38 якої передбачено придбання та ремонт 2 житлових квартир для осіб з числа дітей-сиріт, які тривалий час перебували на квартирному обліку на суму 160 тисяч гривень з міського бюджету.  Ялосовецькою сільською радою вивчається питання переобладнання приміщення колишнього ФАПу під житло соціального призначення.

 

Переглядів: 864 | Додав: Яна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz