Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 06.05.2024, 23:16

Служба у справах дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Березень » 6 » Про стан виконання законодавства щодо здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених, прийомних дітей, дітей-вихованців ДБСТ та дітей,
16:11
Про стан виконання законодавства щодо здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених, прийомних дітей, дітей-вихованців ДБСТ та дітей,

       Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, прийомних дітей, дітей-вихованців ДБСТ та дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, які проживають на території України, здійснюється службами у справах дітей за місцем проживання дітей до досягнення ними вісімнадцяти років. Саму процедуру нагляду визначають прийняті у 2008 році постанови Кабінету Міністрів України №905 ,,Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей" та №866 ,,Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини".
       Згідно із законодавством України, Конвенцією ООН про права дитини держава зобов’язана гарантувати кожній дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, право на виховання в сім’ї – усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, та здійснювати постійний і якісний контроль за вихованням, умовами проживання та дотриманням прав дітей у цих сім’ях. Мета здійснення контролю - переконатись у тому, що дитина проживає в безпечних умовах і має можливість розвиватись.

     Суть перевірок полягає в бесіді з батьками та дітьми, визначенні не лише побутових умов проживання і виховання дитини, а й наявності емоційного контакту між дитиною та батьками, психологічних проблем у стосунках родичів, розумінні батьками проблем дитини, виявленні негативних ситуацій, які можуть зашкодити життю і здоров’ю дитини.

      Станом на 01.03.2013 року на обліку служби у справах дітей перебуває 88 дітей, що мають статус:

       26 - діти-сироти, 62 - діти, позбавлені батьківського піклування. З них 55 проживають у сім’ях опікунів/піклувальників, 5 в прийомних сім’ях, 7 у дитячих будинках сімейного типу, 4 у дитячому будинку, 15 у школах-інтернатах, 1 у дитячому будинку-інтернаті, 1 навчається у Хорольському агропромколеджі.

       Протягом 2012 року на первинний облік служби поставлено 5 дітей (4 дітей-сиріт та 1 дитину, позбавлену батьківського піклування). З них 4 влаштовано під опіку/піклування,  1- дитину влаштовано в  на повне державне утримання. Крім того, 2 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які протягом тривалого часу перебували в інтернатних закладах, заходами служби у справах дітей  вдалося  охопити сімейними формами влаштування – 1 усиновлено та 1 влаштовано під піклування.

      На території Хорольського району проживає 7 сімей усиновлювачів, які виховують 9 усиновлених дітей, 48 сімей опікунів/піклувальників, у яких виховується 56 дітей, функціонує 6 прийомних сімей, у яких виховується 11 дітей та 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1 дитячий будинок сімейного типу,  в якому виховується 5 дітей-вихованців та 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всього протягом 2012 року служба у справах дітей здійснювала нагляд за 81 дитиною-сиротою та дитиною, позбавленою батьківського піклування.

       Службою у справах дітей складено графіки проведення перевірок умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку/піклування, прийомні сім’ї та дитячий будинок сімейного типу, протягом 2012 року службою спільно з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснено 80 перевірок сімей опікунів/піклувальників, прийомних сімей та ДБСТ, про що складено акти обстежень.

Службою складений та затверджений окремий графік перевірки умов проживання та стану здоров’я усиновлених дітей, що проживають на території Хорольського району. Відповідно до процедури, служба у справах дітей відвідує усиновлену дитину за місцем проживання усиновлювачів у міру необхідності, але не рідше, ніж один раз на рік, протягом перших трьох років після усиновлення дитини, перевіряє умови її проживання та виховання, а в подальшому – один раз на три роки, до досягнення дитиною вісімнадцяти років із збереженням таємниці усиновлення. Протягом 2012 року службою у справах дітей перевірено умови проживання  5 усиновлених дітей з 4 сімей усиновлювачів, про що складені відповідні звіти, порушень прав усиновлених дітей виявлено не було. Звіти про умови проживання та стан здоров’я усиновлених дітей у 2012 році були перевірені прокуратурою Хорольського району.

      На виконання спільного наказу Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти та науки, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України від 01.06.2012  ,,Про взаємодію місцевих органів виконавчої влади з питань здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу", службою у справах дітей зібрано інформації на 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного  типу та на 2 осіб з їх числа від відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, Хорольської центральної районної лікарні, Хорольського РВ УМВС України в Полтавській області, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. На кожну дитину службою у справах дітей складено відповідні звіти, які разом із зібраними інформаціями направлені до служби у справах дітей облдержадміністрації та перевірені прокуратурою Хорольського району.

       На виконання п. 53 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, службою у справах дітей  складено 56 щорічних висновків про стан утримання,  навчання та виховання дітей, які перебувають під опікою/піклуванням в районі на основі інформацій, наданих центром соціальних служб для сім'ї,  дітей та молоді, вихователів  дошкільних навчальних закладів, класнх керівників навчальних закладів та дільничних лікарів-педіатрів.  Для всіх дітей  даної категорії  створені належні умови проживання і виховання  в сім’ях. Випадків не дотримання пільг і гарантій, передбачених чинним законодавством   не було.  Виплати державної соціальної допомоги на  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у  дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом  "гроші ходять за дитиною”  профінансовані  повністю.

       Станом на 01.03.2013 року на обліку служби у справах дітей перебуває 1 пара кандидатів у прийомні батьки та лише протягом двох місяців 2013 року на особистому прийомі начальника служби у справах дітей побувало 3 пари потенційних кандидатів в усиновлювачі, їм було надано відповідні роз’яснення та переліки документів із спеціальними бланками медичних висновків, необхідних для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі. У зв’язку з тим, що на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 21 дитина, яка влаштована на повне державне утримання, службою  проводиться наполеглива робота по влаштуванню цих дітей у сім’ї громадян. Нажаль через ту обставину, що діти, які виховуються у інтернатних закладах влаштовані родинними групами по 3-4 осіб з однієї сім’ї і за віком старші 12 років, то така робота майже унеможливлюється. Службою у справах дітей неодноразово видавалися направлення кандидатам у прийомні батьки, які бажали взяти на виховання усіх 3-4 браті/сестер, але самі діти не йшли на контакт з батьками, мотивуючи тим, що їм в інтернаті буде краще. Отже основне завдання служби у справах дітей полягає у тому, щоб не допустити влаштування дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування до інтернатного закладу, максимально швидко проводити процедуру позбавлення батьківських прав і підбору батьків, які можуть взяти дитину в сім’ю на виховання.

 

 

Переглядів: 1360 | Додав: Яна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz