Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 04.05.2024, 08:59

Служба у справах дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Червень » 10 » ПРО ПІДТРИМКУ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ТА ОСІБ З ЇХ ЧИСЛА
15:13
ПРО ПІДТРИМКУ ДІТЕЙ-СИРІТ, ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ ТА ОСІБ З ЇХ ЧИСЛА

 У рамках виконання нових соціальних ініціатив Президента України  ,,Діти - майбутнє України", проголошених 27 лютого 2013 року на розширеному засіданні Уряду, в Хорольському районі проводиться цілеспрямована робота щодо їх реалізації, посилення соціального захисту дітей, дітей з особливими потребами, які потребують постійного стороннього догляду, створення їм належних матеріальних умов проживання та розвитку.

На сьогоднішній день значна увага з боку держави приділяється такій категорії дітей, як діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Так, соціальні ініціативи Президента України насамперед спрямовані на підтримку національного усиновлення, розвиток сімейних форм виховання, реформу інтернатних закладів в інтересах дитини. Щороку від 7 до 10 тисяч дітей втрача¬ють батьків тільки внаслідок позбавлення їх батьківських прав.   У Хорольському районі ситуація щодо кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається сталою – це 80 – 90  дітей. 

Сімейними формами виховання на сьогоднішній день є усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. У 2012 році найбільша за роки незалежності кількість дітей  - 2407 зустріли маму й тата у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу.  

На виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича щодо влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування та влаштування їх до сімейних форм виховання, службою у справах дітей районної державної адміністрації здійснюється комплекс заходів з їх реалізації.

Протягом 2013 року службою у справах дітей райдержадміністрації на первинний облік було взято 1 дитину, позбавлену батьківського піклування, яка влаштована в сім’ю піклувальника.  

Станом на 01.06.2013 р. на обліку служби перебуває 26 дітей-сиріт та 58 дітей, позбавлених батьківського піклування (згідно з первинним обліком), в тому числі:

- 64 дітей (76.2%) влаштовані в сімейні форми виховання дітей (52 – під опіку/піклування, 5 – у прийомні сім’ї, 7 – у дитячі будинки сімейного типу),

- 20 (23,8%) – перебувають на утриманні  у державних дитячих закладах.

15 квітня 2013 року згідно прогнозованих показників служби у справах дітей у Хорольському районі створено 7 прийомну сім’ю, в яку влаштовано 1 дитину, позбавлену батьківського піклування, із Новосанжарського району.  Тепер на території району функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей та 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 7 прийомних сімей, у яких виховується 12 прийомних дітей та 1 особа з їх числа. Районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться наполеглива робота щодо  підбору потенційних кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі. На контролі служби знаходиться питання відносно влаштування до сімейних форм виховання дітей з особливими потребами, що перебувають на державному утриманні, їх на обліку 2.

Постійно здійснюється контроль за умовами проживання статусних дітей у родинах опікунів та піклувальників. Прийомні батьки та батьки вихователі проходять навчання за „Програмою підвищення кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів".

Службою у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб і фахівців із соціальної роботи ведеться інформаційно-роз’яснювальна та рекламно-просвітницька робота серед жителів району, через районну газету ,,Вісті Хорольщини" та інтернет-сайт служби у справах дітей з метою розширення мережі прийомних сімей та будинків сімейного типу. Питання знаходиться на постійному контролі.

Пріоритетною формою сімейного виховання на сьогоднішній день є усиновлення. Це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю  дитини 

на  правах  дочки чи сина,  що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для 

забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.  На території Хорольському районі проживає 9 усиновлених дітей у 7 сім’ях усиновлювачів. Станом на 01.06.2013 року на обліку служби перебуває 1 пара кандидатів в усиновлювачі, які активно шукають дитину віком до 5 років.

На обліку дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах,  перебуває 25 дітей з 17 сімей. Протягом 2013 року службою у справах дітей здійснено 26 перевірок умов проживання дітей в таких сім’ях, ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 13 батьків за неналежне виконання ними батьківських обов’язків.

На виконання пункту 33.3. наказу Міністерства соціальної політики України від 18.02.2013 №69, службою у справах дітей проводиться робота щодо створення в районі тимчасової інвентаризаційної комісії для перевірки стану збереження та проведення інвентаризації житлових приміщень, які належать на праві власності чи користування дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа. Інвентаризацію необхідно провести протягом червня місяця за місцем знаходження житла для усунення причин, які унеможливлюють повернення до житла дітей та осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після повернення їх із інтернатних закладів.

На даний час проблемною залишається ситуація у багатодітній сім’ї, яка проживає у селі Новоаврамівка. У силу своїх релігійних переконань батьки забороняють дітям відвідувати навчальний заклад. З 27 лютого 2013 року діти жодного разу не були у школі.  Службою у справах дітей спільно із правоохоронними органами та структурними підрозділами райдержадміністрації проведено ряд заходів для залучення дітей до навчання, але позитивного результату немає. Тому службою у справах дітей готуються матеріали для звернення до Хорольського районного суду з позовною заявою про позбавлення батьків батьківських прав батьків, адже відповідно статті 6 Закону України ,,Про повну загальну середню освіту", в якій зазначено, що відповідальність  за  здобуття  повної загальної середньої освіти дітьми покладається на їх батьків,  а дітьми,  позбавленими батьківського  піклування,  -  на  осіб,  які  їх  замінюють,  або навчальні заклади, де вони виховуються. Положення пункту 3 статті 47 вищевказаного закону говорить, що злісне  ухилення  батьків  від  виконання  обов'язків щодо здобуття  їх  неповнолітніми  дітьми  повної  загальної  середньої освіти може бути підставою для позбавлення їх батьківських прав. 

На виконання плану заходів до Дня захисту дітей у Хорольському районі, службою у справах дітей спільно з відділом освіти, молоді та спорту, відділом культури та туризму райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано  проведення у районі святкових заходів для дітей. 

31 травня 2013 року у районному будинку культури проведено концертну програму для дітей ,,Дитинство моє золоте" під час якої діти приймали участь у ігровому марафоні, в ході якого учасники отримали подарунки. Хорольським центром дитячої та юнацької творчості показано виставку дитячих робіт вихованців Центру та проведено майстер-клас для дітей (техніки виконання бісероплетіння, оригамі, різьблення, ліплення із полімерної глини та виготовленн ляльок-мотанок). У майстер-класі взяли участь 25 учнів із загальноосвітніх шкіл району та 8 дітей, які умовно засуджені. 20 дітей стали учасниками конкурсу малюнків на асфальті. 3 дітей, які стали переможцями, отримали грамоти і дитячі енциклопедії, усім були вручені пазли та флаєри із привітанням голови районної державної адміністрації. 

Загалом у районних заходах узяло участь 373 дітей, 300 з яких отримали від приватного підприємця Оксани Матяш морозиво, 65 дітей, які виступали у концертній програмі – отримали солодощі від відділу освіти, молоді та спорту, 8 дітям були вручені пам’ятні подарунки від  Хорольської районної організації "Молоді регіони".

На стадіоні у місті Хорол відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації проведено спортивні змагання ,,Старти надій" серед учнів 6-7 класів загальноосвітніх закладів району.

Службою у справах дітей райдержадміністрації 31 травня організовано поїздку 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до обласного академічного театру ляльок на обласне дитяче свято до Дня захисту дітей.


Переглядів: 1080 | Додав: Яна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz