Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 17.05.2024, 05:17

Служба у справах дітей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2011 » Січень » 16 » Про це треба знати батькам
12:10
Про це треба знати батькам
Батьків не обирають. На жаль, деякі з них частково або зовсім не приділяють уваги своїм неповнолітнім дітям, тим самим порушують подальше становлення та розвиток дитини у нашому суспільстві. Крім того, такі батьки порушують норми чинного законодавства, а саме - статтю 150 Сімейного Кодексу України, де висвітлені обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини:
 1. Батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї, свого народу, своєї Батьківщини.
 2. Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
 3. Батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.
 4. Батьки зобов’язані поважати дитину.
 5. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов’язку батьківського піклування щодо неї.
 6. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.
 7. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.
 А якщо є обов’язки, то є і відповідальність. Статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей передбачено відповідальність. Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, передбачена відповідальність батьків за протиправні дії, здійснені їх дітьми. Так, вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, тобто суспільно небезпечне діяння, відповідальність за яке передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Батькам, які не виконують своїх обов’язків щодо виховання дитини, і які вважають, що легше сплатити штраф, нагадуємо, що статтею 166 Кримінального кодексу України, злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням волі від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Крім того, наслідком невиконання батьками своїх обов’язків може стати позбавлення батьківських прав на підставі статті 164 Сімейного кодексу України. Закони приймаються в інтересах та на користь громадян, а їх виконання є обов’язковим для усіх.
Переглядів: 1101 | Додав: Яна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz